Fejléc
    2021. június 24. csütörtök, Iván napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Bánffy kastély

A kastály maAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Erdély
Megye: Kolozs
Település: Bonchida
Építés éve: 1855
Család: Bánffy
Stílus: Barokk
Építész: Kagerbauer Antal
Művelési ág: Rom

Fekvés

Előzmények

Az erdélyi várak történetében a birtokosok egész sora követi, váltja egymást. Bonchida kivételes ritkaság, 600 éven át volt a Bánffy család tulajdona. Középkori alapok felhasználásával 1650-tõl kezdte építtetni Bánffy Dénes, a krónikák feljegyzése szerint a dobokai vár köveibõl.

Az építés

A négy sarokbástyás épület valószínûleg nem készülhetett el teljesen, ezért kerülhetett sor a XVIII. század eleji nagy építkezésre, amikor a kastély reneszánsz formájú bõvítése folyt, majd 1748-50 között megszületett a barokk kastély. A régi épület keleti szárnyához patkó alakú épülettagot toldottak, ami istállókat és melléképületeket foglalt magába, a tetején pedig helyt adott a Johannes Nachtigall faragta barokk szobor- és urnagalériának.

A kastély életútja

Ma csak képzeletünkben idézhetjük fel az egykori életet, aminek a második világháború utáni pusztítás vetett véget. Bíró József leírása alapján elképzelhetjük \\\"a nagy ebédlõtermet, amely vitrinjeivel, pocelánjaival levegõs, napos derût áraszt, bár méreteiben egy középkori lovagteremnek felel meg. A szebbnél szebb bútorokkal berendezett szobák között a Mária Terézia-szalon kék és sárga színeivel válik ki, meg az arcképcsarnokos billiárd-szoba és a kerek bástya könyvtárszobája..., a lépcsõházban álló páncélok és a legérdekesebb erdélyi különlegesség, a GBG betûkkel ellátott sakk-készlet. Nagy mûvészettel faragott, bécsiesen öltözött koronás, vagy föveges mellszobrok állnak a figurák talapzatain: király és királynõ, nemes testõrök, parasztok meg lovagok. A nagy teremben sakkozott ezekkel Bánffy György (1787-1822), Erdély gubernátora, miközben a lakájok ide-oda cipelték a nem éppen könnyû bábukat.\\\"

Kastélypark

Képek

A kastály maJosef Fischer felvétele, 1935 elõtt

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva